Nieuws

BUMA Blaasmuziek Awards 2023

Op 25 november 2023 is de jaarlijkse uitreiking van de BUMA Blaasmuziek Awards.


Op 25 november a.s. is weer de jaarlijkse uitreiking van de BUMA Blaasmuziek Awards. 
De uitreiking vindt plaats in theater De Veluvine in Nunspeet, tijdens het HRFSTWND avondconcert.

Het concert is onderdeel van de Fanfare Repertoire- en Netwerkdag. In de komende weken geven we alle informatie over deze dag, maar eerst is het tijd om kennis te maken met Peter Kleine Schaars en Ray Farr.

Biografie Peter Kleine Schaars
Peter Kleine Schaars is geboren op 10 augustus 1962 te Deventer en zet zijn eerste stappen op het muzikale vlak als hij tien jaar oud is. Door een gebrek aan trombonisten in de regio speelt hij op jeugdige leeftijd al in diverse orkesten, uiteenlopend van symfonieorkesten, harmonie- en fanfareorkesten, koperensembles, bigbands, jazzensembles, salsaorkesten en popgroepen. Op zestienjarige leeftijd begint hij met het maken van arrangementen voor de diverse ensembles waarin hij speelt.
Zijn veelzijdige interesse groeit uit in het voltooien van vier conservatoriumopleidingen, te weten trombone klassiek, trombone jazz, compositie/arrangeren en directie. Zijn professionele muziekcarrière begint in 1989 als hij, na het voltooien van zijn mariniersopleiding, wordt aangenomen bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine waar hij de functies van trombonist, stafarrangeur en assistent-dirigent vervult.
Dirigent
Op zijn 19de begint hij diverse ensembles te leiden hetgeen uiteindelijk uitgroeit naar vaste aanstellingen als dirigent bij diverse amateur bigbands, harmonie en fanfare orkesten in Nederland. Door de internationale bekendheid (van o.a. zijn composities en arrangementen) ontvangt hij gaande weg steeds meer uitnodigingen van zowel Nederlandse als buitenlandse professionele en amateur orkesten en vanaf 2002 (nadat hij ontslag neemt bij de Marinierskapel) reist hij regelmatig de globe rond om als gastdirigent actief te zijn.
Componist en arrangeur
Als stafarrangeur van de Marinierskapel schrijft hij honderden composities en arrangementen welke de kapel jaren lang onafgebroken speelt. Deze worden door het publiek zeer gewaardeerd en uiteraard volgen vele orkesten in binnen- en buitenland. Naast de beroepssector ontdekt geleidelijk aan ook de amateursector zijn vernieuwende stijl van schrijven en in 1996 verschijnen de eerste werken bij uitgeverij Molenaar. In 2002 aanvaart hij een parttime baan bij uitgeverij de Haske Publications B.V. en vanaf dat moment worden zijn vele composities en arrangementen daar uitgegeven (o.a. in de serie Peter’s Popular Collection). Klankregisseur
In 2002 begint hij als klankregisseur bij de toenmalige uitgeverij ‘De Haske’ en maakt in de jaren die volgen meer dan 250 CD’s. In al deze producties is hij als klankregisseur de artistieke leider achter de schermen en motiveert hij dirigenten en orkestleden om het beste uit zichzelf te halen.
Belbin master
Als hij in 2013 deelneemt aan een Belbin Teamcoaching wordt hij gegrepen door de effectieve wijze waarop men inzicht krijgt in het functioneren van een team door het analyseren van de ‘ Belbin teamrollen’ van de teamleden. Omdat hij als leidinggevende dirigent dagelijks werkt met muzikale teams besluit hij om zelf een opleiding tot Belbin-master te volgen. Nadat hij deze met goed gevolg heeft afgerond coacht hij zowel teams als ook individuele personen m.b.v. deze unieke methode. Management-inspirator
In 2010 richt hij het Inspiration Orchestra op waarmee hij met de workshop ‘dirigent van uw bedrijf’ deelnemers inspireert om op een vernieuwde wijze leiding te geven. Naast een uitgebreide theoretische sessie ervaart men, door daadwerkelijk het orkest te mogen dirigeren, de ‘leidinggevende kwaliteiten’ van de dirigent.

             Peter Kleine Schaars

Biografie Ray Farr
Na 10 jaar als professioneel trompettist bij BBC radio orkesten begon Ray zijn carrière als dirigent, jurylid, arrangeur, docent en onderzoeker. Hij trad op in honderden concerten over de hele wereld en in enkele van de beste concertzalen, waaronder de Royal Albert Hall, Birmingham Symphony Hall en het Sydney Opera House, en heeft een reputatie opgebouwd als stijlvolle dirigent en planner van interessante concertprogramma's, variërend van lichte muziek tot "avant-garde".

Ray is zowel bedreven in klassieke als moderne muziek en dirigeerde opera, ballet en oratorium, en werkt regelmatig met verschillende orkesten, bands en koren. Als dirigent heeft Ray verschillende cd- en tv-optredens gehad.

In 2003 (- 2013) aanvaardde Ray een positie als Conductor in Residence aan de Universiteit van Durham, waar hij dirigeren en arrangeren doceerde, en dit werk combineerde als een drukke freelancer. Als arrangeur en componist heeft Ray meer dan honderd gepubliceerde werken en twee boeken geschreven; de ene over dirigeren en de andere over de invloedrijke koperblazersfamilie The Distins.

Als jurylid heeft Ray enorm veel ervaring met het jureren van honderden wedstrijden, festivals en examens over de hele wereld.
In 2004 werd Ray door www.4barsrest.com verkozen tot “Dirigent van het Jaar” en door het vaktijdschrift Brass Band World omschreven als een ‘Legende’. In 2019 ontving Ray de Iles Medal van de London Worshipful Company of Musicians, voor zijn belangrijke bijdragen aan de brassbandbeweging. In 2022 promoveerde Ray aan de Salford University.
Tegenwoordig woont hij in de buurt van Oslo, Noorwegen, vanwaar hij zijn drukke carrière in verschillende facetten van het muziekvak voortzet.

 

 

Ray Far

 


Terug