BUMA Blaasmuziek Awards

Stichting Buma Cultuur reikt ieder jaar de Buma Awards uit aan o.a. componisten en uitgevers omwille van hun prestaties in het voorgaande jaar. De Buma Blaasmuziek Awards worden jaarlijks toegekend aan componisten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de blaasmuziek in Nederland en daarbuiten.

Harrie Jansen is de winnaar van de Buma Blaasmuziek Award 2021. De onderscheiding wordt tijdens het Fanfare Repertoire Festival 2021, dat op 26 & 27 november plaatsvindt, aan de componist uitgereikt. Tijdens het festival wordt tevens de internationale Buma Brass Award 2021 uitgereikt aan de Zwitserse componist Franco Cesarini.

Harrie Janssen werd in 1960 geboren in het Gelders Gendt en speelde op jonge leeftijd al in de Harmonie St.Caecilia Gendt, waar hij tot zijn zeventiende de trompet speelde. Hij volgde zijn passie voor de blaasmuziek en studeerde trombone, muziektheorie en Hafa-directie aan het ArtEZ Conservatorium te Arnhem. Janssen schrijft met name werken voor harmonie- en fanfareorkest en voornamelijk in opdracht. Veel van zijn werken hebben als verplicht werk gediend tijdens nationale- en internationale concertwedstrijden. Harrie Janssen wordt veel geprezen om zijn vakkundige kennis en instrumentaties voor blaasorkesten. Zijn muziek onderscheidt zich door een geheel eigen stijl die door orkesten en dirigenten wordt geprezen en regelmatig gespeeld.

De internationale Brass Award wordt dit jaar uitgereikt aan Franco Cesarini (60). De Zwitserse componist dankt zijn uitverkiezing onder andere aan zijn uitgebreide oeuvre van circa 45 composities voor blaasorkesten. Zijn muziek wordt wereldwijd door een zeer breed publiek gewaardeerd en door veel orkesten uitgevoerd. De composities tonen een grote mate van originaliteit en getuigen van een groot vakmanschap. Naast vele werken voor harmonieorkest/symfonisch blaasorkest schrijft Cesarini ook voor brassband en – meestal op verzoek van een Nederlands of Belgisch orkest – voor fanfare.

Lijst BUMA Blaasmuziek Awards
Nationale BUMA Blaasmuziek Award
2008 Klaas van der Woude
2009 Jurrien de Koning