Nieuws

Fanfare muziek in de schijnwerpers

De Fanfare Repertoire- en Netwerkdagen

Iedereen is het laatste weekend van november 2022 welkom om zich drie dagen lang te laten inspireren door de nieuwste composities voor fanfareorkest, door componisten uit binnen- en buitenland en prachtige concerten door toporkesten van Nederlandse bodem.


“Ons uitgangspunt blijft om met zoveel mogelijk partijen samen te werken aan onze doelstellingen. De fanfare en het repertoire in de schijnwerpers”, aldus voorzitter Johan Jansen (stichting CRON). Voor de lustrumeditie is een weekendprogramma samengesteld door stichting CRON in samenwerking met Musidesk Rijnbrink en de Brabantse Bond van Muziekverenigingen.

Op vrijdagochtend 25 november nemen Johan de Meij en Otto M. Schwarz alle geïnteresseerden mee in de wereld van hun composities. Laat je inspireren door de werk- en denkwijzen van deze componisten tijdens de sessie – Meet the composers – bij Musidesk Rijnbrink Deventer.
Later in de middag presenteren verschillende partijen ‘Erfgoed Leeft’: innovatieve ideeën om de fanfare als immaterieel erfgoed levend te houden.
Het festival richt zich op de ontwikkeling van nieuw repertoire. Gedurende het weekend staan er twee reading sessions geprogrammeerd. Op vrijdagmiddag speelt het projectorkest Orpheus-Bathmen & friends o.l.v. verschillende componisten en gastdirigent Dick Bolt nieuw repertoire voor met name de lagere divisies. De presentatie is in handen van Joop Boerstoel.

Op zaterdag 26 november reizen we af richting De Schalm Veldhoven voor de tweede reading session. Koninklijke Fanfare Philharmonie Leende o.l.v. Jac Sniekers verzorgt een sessie met veel aandacht voor nieuwe composities voor de hogere niveaus. Deze sessie wordt gepresenteerd door Andries de Haan. Aansluitend is er een presentatie van de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs (BvOI). Luuk Mevis en Bjorn van Pruijssen zoomen in op het plan ‘Muziek na de stilte’, over de rol van de professionals in de instrumentale amateurmuzieksector na corona.

Aan het einde van zaterdagmiddag start een prachtige driedelige concertreeks door Nederlandse toporkesten. Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide o.l.v. Bart Deckers trapt de reeks af met voornamelijk muziek van componist Johan de Meij inclusief de première van ‘Canticles’; een prachtige compositie van Johan de Meij met solist Brandt Attema op bastrombone. Tijdens dit concert wordt de Nationale BUMA Blaasmuziek Award uitgereikt aan Johan de Meij.

Het publiek kan tijdens het tweede concert genieten van een veelzijdig programma van Fanfare de Vooruitgang Stiphout o.l.v. Frenk Rouschop. Het streven van de fanfare is het behoud van eigenheid van het orkest door onder andere het spelen van originele composities. Het orkest neemt het publiek mee op reis tijdens het concert – Through Time and Space –.Uitvoeringen van o.a. – Rocket Science – van Sam Gevers en – Traveler – van David Maslanka (arr. Erik Rozendom) staan op het programma.

Fanfare De Hoop Stellendam o.l.v. Anne van den Berg sluit de avond af.Een enthousiast orkest dat van alle markten thuis is. Fanfare De Hoop biedt graag het publiek een veelzijdig programma. Onlangs nam het orkest afscheid van dirigent Arie Stolk. Speciaal voor hem schreef Tim Kleren het werk – De Hoop Fanfare -.

Ilja Reijngoud schreef speciaal in opdracht van het orkest een nieuwe compositie in lichte muziekstijl. Een driedelige compositie met de trombone in de hoofdrol. Het eerste deel wordt gespeeld door de componist zelf, het tweede deel neemt Martin van den Berg op de bastrombone voor zijn rekening. Beide solisten zullen in het derde en laatste deel gezamenlijk onder begeleiding van het fanfareorkest afsluiten. Tijdens dit laatste concert wordt de Internationale BUMA Blaasmuziek Award uitgereikt aan Otto M. Schwarz.
De totale concertreeks op zaterdag 26 november in theater De Schalm in Veldhoven wordt gepresenteerd door Radio 4 presentator Ab Nieuwdorp.

Het weekend gaat door op zondag. Dan organiseert de Brabantse Bond van Muziekverenigingen een concertconcours. Met de deelnemers muziekvereniging Animato uit Nistelrode, Boxtel’s harmonie, Fanfare Wilhelmina uit Hoogeloon en Fanfare Emergo uit Castricum belooft het een muzikale middag te worden. De orkesten worden beoordeeld door de juryleden Matty Cilissen, Arnold Span, Jan Van der Roost en Danny Oosterman.

Kortom: een weekend dat je niet mag missen.
Een aantal programmaonderdelen is gratis toegankelijk. Voor sommige geldt een toegangsprijs. Kijk voor meer kaarten op https://www.stichtingcron.nl/fanfare-repertoire-festival/tickets/


Het overzicht van alle activiteiten kun je ook vinden op de website van MusideskRijnbrink: https://www.musidesk.nl/projecten/fanfare-repertoire-en-netwerkdagen/overzicht

 


Terug