Nieuws

Fanfare Repertoire en Netwerkdagen met toporkesten

De lustrumeditie van de Fanfare Repertoire en Netwerkdagen van 25 t/m 27 november staat in het teken van veel nieuwe en bijzondere composities door toporkesten. De vijfde editie vindt zowel plaats in Deventer/Bathmen als in Veldhoven en wordt georganiseerd door Stichting CRON in samenwerking met Musidesk Rijnbrink en de Brabantse Bond van Muziekverenigingen.
Met uitgebreide informatie sessies, veel nieuw repertoire en de uitreiking van de Buma blaasmuziek awards 2022 wordt het een interessant weekend voor componisten, dirigenten en alle liefhebbers.


Van 25 t/m 27 november is iedereen welkom tijdens de Fanfare Repertoire en Netwerkdagen. We besteden volop aandacht aan de fanfare als orkestvorm.

Vrijdag is iedereen welkom bij Musidesk in Deventer. Bijna traditiegetrouw komen de winnaars van de Buma Blaasmuziek Awards op bezoek om te vertellen over hun composities en manier van werken. Laat je inspireren door de werk- en denkwijzen van de award winnaars Johan de Meij en Otto M. Schwarz.
In de middag besteden we aandacht aan speciale projecten voor fanfare orkest om te laten zien hoe levend de fanfare als immaterieel erfgoed is. Verenigingen, besturen en geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd zich te laten inspireren door de presentaties van: o.a.

  • Fanfare orkest Eendracht Aalten – Met aandacht voor met name het immaterieel erfgoed
  • Gelders Fanfare Orkest – Het Fanfare Orkest, Maar dan anders
  • Achterhoeks Fanfare Orkest - Gerd Wensink geeft een toelichting op de samenwerkingen met jonge componisten.
  • Bugelspeler Gerard Hilhorst bij fanfare orkest St. Caecilia Hoogland) vertelt over zijn persoonlijke inzet voor de blaasmuziek en ook zijn baanbrekende werk voor Stichting Handicap.nl. onder het motto "met muziek valt de beperking weg'.

Aan het eind van de middag verplaatst het festival zich naar Bathmen waar een reading session zal worden gehouden voor met name de lagere divisies door het projectorkest Orpheus-Bathmen & friends. De dag wordt afgesloten met het jaarlijks terugkerende Buma Composers Dinner.

Zaterdag 26 november bevat veel live fanfaremuziek van toporkesten. We starten de middag in De Schalm in Veldhoven met een reading session, maar nu voor de hogere divisies, door de Koninklijke Fanfare Philharmonie Leende.
Dit wordt gevolgd door een presentatie van de BvOI waarin aandacht wordt besteed aan het herstelplan ‘Muziek na de stilte’. Een herstelplan voor na de coronacrisis waarin acht ambities voor het komende jaar zijn vertaald in verschillende categorieën.

In de namiddag en avond staan er optredens van toporkesten geprogrammeerd. De concerten worden mede mogelijk gemaakt door HRFSTWND. Fanfare De Eendracht uit Nieuwerhagerheide trapt af met o.a. werken van Johan de Meij. Tijdens dit concert vindt ook de publieksuitreiking van de Buma blaasmuziek award aan Johan De Meij plaats.
Later op de avond brengt Concert Fanfare De Vooruitgang uit Stiphout een veelzijdig programma met werken als ‘Strange Humors’ van John Mackey en ‘Rocket Science’ van Sam Gevers dat tijdens het WMC in premiere is gegaan .

Fanfare De Hoop uit Stellendam o.l.v. Anne van den Berg sluit de avond af met premières. Speciaal voor het 125 jarige bestaan van het orkest schreef Nigel Clarke ‘Deltaworks’. Ook gaan we luisteren naar ‘Amina Negra’ van Otto M. Schwarz. De compositie is speciaal voor fanfare gearrangeerd en tevens ontvangt Schwarz tijdens dit concert zijn internationale Buma blaasmuziek award 2022.
Verder heeft Ilja Reijngoud voor het orkest een werk in lichte muziekstijl gecomponeerd en Tim Kleren schreef het muzikale cadeau ‘De Hoop Fanfare’ voor de reeds vertrokken dirigent Arie Stolk.
De presentatie van de concerten ligt in handen van radio 4 presentator Ab Nieuwdorp.

Wie geen genoeg kan krijgen van alle muziek en de fantastische Nederlandse orkesten kan het betreffende weekend in Veldhoven blijven. Op zondag 27 november wordt door de BBM het concertconcours georganiseerd.

Voor een uitgebreid programma van het volledige weekend verwijzen we graag door naar de website van stichting CRON. www.stichtingcron.nl


Stichting CRON werkt samen met Musidesk Rijnbrink en De Brabantse Bond van muziekverenigingen

Terug