Nieuws

Verplichte werken harmoniekampioenschap 2022

De verplichte werken van het harmoniekampioenschap 2022 zijn bekend. Veel recente (of nog niet uitgevoerde) werken van componisten uit België, Engeland, Frankrijk en Zwitserland staan op zaterdag 26 maart 2022 in het Schaffelaartheater in Barneveld als verplicht werk op het programma van de 4e Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen.


De vijfde divisie gaat de kampioenswedstrijd in met Three Blind Mice
van Bert Appermont. Deze compositie is gebaseerd op het lied ‘Three blind Mice’. De melodie van dit lied wordt op diverse manieren verwerkt zoals in een variatievorm: in canon, omkering, mineur, vervormd, met wisselende harmonisaties en orkestraties, in verschillende maatsoorten en tempi. Het werk bestaat uit drie aaneengesloten, contrasterende delen.

Voor de vierde divisie staat het werk van Thierry Deleruyelle El dorado
verplicht op de lessenaar. De mythe van El Dorado (de man van goud) is het verhaal van een machtig opperhoofd die zichzelf met goudpoeder bedekte voordat hij ging baden in een heilig meer waar hij ook kostbare voorwerpen aan de goden offerde. Deze mythe werd al snel bekend bij de Spaanse conquistadores en vormde de aanzet tot vele expedities, hoewel de veroveraars niet met grote hoeveelheden goud terugkwamen, zoals ze hadden gehoopt. ‘Eldorado’ is een mysterieus, dynamisch werk dat het verhaal van de gouden man verklankt,
alsmede de Europese expedities die op touw werden gezet. Met een vleugje exotische invloeden is de muziek gevarieerd en rijk aan schakeringen. Het werk werd geschreven in opdracht van de Franse culturele organisatie Lille 3000.

Van de hand van Philip Sparke spelen de bands in de derde divisie
Aurora Dances. Aurora Dances werd geschreven in opdracht van het Winter Band Festival in Hongkong. Het werk bestaat uit drie delen die in elkaar overlopen. ‘Aurora Borealis’ opent met sierlijke motieven in het  hout en bevat korte, herhaalde frasen waarin de verschillende secties afwisselend in de schijnwerpers worden gezet. Het melancholieke koraal van deel twee, ‘Aurora Australis’, ontvouwt
zich tot een climax in het hele orkest. Het laatste deel, ‘Aurora Dances’ wordt gekenmerkt door ritmische, dansachtige thema’s. Een middengedeelte bevat een contrasterende legato melodie maar die gaat niet ten koste van het energieke gevoel van de opening, waarmee het werk wordt afgesloten.

Voor de tweede divisie staat het werk Ray of Light van Kevin Houben verplicht op de lessenaar. ‘Ray of Light’ werd gecomponeerd ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Koninklijke Harmonie De Heidegalm Berkenbos. De mijncité van Berkenbos (Heusden-Zolder, B) is de getuigevan wat eens één van de meest bloeiende industrieën van Limburg was, de mijnexploitatie. Als mijnwerker, de eerste keer met de lift in de schacht afdalen, was een sensatie. Het kabaal van
de sluitende deuren, de schok waarmee de liftkooi zich in beweging zette om dan met een snelheid van bijna 30 km per uur suizend in de diepte te vallen. Het openingsthema van Ray of Light weerspiegelt niet enkel de moed van de afdalende kompels, maar ook de angst, de twijfel en onzekerheid. In de solopassage is de angst tijdens de lange wandeling in het duister door de mijngangen met enkel de hoofdlampen en mijnwerkerslampen duidelijk hoorbaar. Het werk in de mijnen was niet zonder gevaar. Het zeer brandbare en bij momenten explosieve mijngas vormde steeds een verborgen dreiging. Daarnaast was er voortdurend instortingsgevaar. De prachtige koraalbewegingen zijn dan ook een ode aan de gestorven mijnwerkers. De Oosterse toonladder refereert naar het multiculturele karakter van de mijncité van Berkenbos, de vele handelszaken en de verschillende huizentypes, eigen aan de mijnarchitectuur. Het beroep van mijnwerker is nog steeds een gevaarlijk beroep, maar aan het einde van de donkere mijngang zien ze toch steeds een straaltje licht als hoop.

De eerste divisie gaat aan de slag met The Spell van Oliver Waespi.
‘The Spell’ is een muzikale interpretatie van een oude legende uit de Alpstein, een mystiek bergachtig gebied in het oosten van Zwitserland. Volgens dat verhaal zorgde de herdersjongen Hennes ooit met plezier voor zijn dieren op de alpenweiden van de berg Säntis. Maar veel van de dieren in de valleien vielen ten prooi aan een besmettelijke ziekte. Uit de nevelen van de Säntis verscheen toen de berggeest, waarna het verhaal zich verder ontvouwt...
De muziek van The Spell volgt de strekking van de legende, waarbij specifieke motieven zijn toegekend aan de bepalende elementen van het verhaal.

Bij het maken van de keuze heeft de organisatie zich laten adviseren door het Repertoire Informatie Centrum. Zij hebben gekozen voor recente uitgaven/nog niet gespeelde werken.

De 4e Open Nederlandse Harmonieën Kampioenschappen
zullen op 26 maart 2022 plaatsvinden in het Schaffelaartheater in Barneveld.

De eerste deelnemers hebben zich al aangemeld. Mogen we ook op jullie deelname rekenen?
Aanmelden kan inmiddels via https://www.onhk.org/aanmeldformulier/


Terug